Mikä on käyttökate?

Kuukausittain tuloslaskelman ja taseen rinnalla annettavassa kuukausiraportissa on otettu tämän vuoden puolella seurantaan käyttökate. Sen seurantaa on tarkoitus jatkaa koko vuoden ja herättää huomiota käyttökatteen elämiseen ja merkityksellisyyteen.
Käyttökate on yksi yrityksen kannattavuutta kuvastavista taloudellisista mittareista. Käyttökate on se summa, joka jää, kun liikevaihdosta on vähennetty toimintakulut eli muuttuvat ja kiinteät kulut. Esimerkiksi poistoja, arvonalentumisia ja rahoituseriä ei huomioida käyttökatetta laskiessa. Yrityksen muuttuvia kuluja ovat ne kuluerät, jotka vaihtelevat suoraan myynnin määrän mukaan. Kiinteitä kuluja ovat kaikki ne kuluerät, jotka eivät ole riippuvaisia myynnistä esimerkiksi palkat ja toimitilakulut. Yleisesti ottaen kiinteät kulut voivat olla myös sidottuja liikevaihtoon esimerkiksi provisiopalkatut työntekijät tai toimitilavuokran sitominen liikevaihtoon.
Käyttökatteeseen vaikuttavat siis esimerkiksi pääomavaltaisilla aloilla olevat kone- ja kalustokulut, jos kalusto on yrityksen omaisuutta ei kuluerä näy käyttökatteessa, kun taas vuokrakaluston vuokrat on yrityksen kiinteissä kuluissa, joka laskee tulosta ja siten myös käyttökatetta.
Käyttökatetta käytetään usein tarkastellessa yrityksen kannattavuutta. Tätä seuraavat esimerkiksi vieraan pääoman rahoittajat, koska luku on yleisesti käytössä yrityksen arvonmäärityksessä. Yrityksen arvoa voidaan määrittää kertomalla yrityksen tietyn aikavälin (esimerkiksi kahden tai kolmen vuoden) käyttökate päätetyllä kertoimella. Luvulla pystytään arvioimaan yrityksen sietokykyä esimerkiksi hintapaineiden alla. On huomioitavaa, että luku ei kerro kuitenkaan yrityksen kasvusta tai yrityksen investoinneista.
Mikä on hyvä käyttökate? Tähän ei ole suoraa vastausta, koska käyttökate on hyvin toimialakohtaista. On myös huomattava yritysmuotojen välillä olevat eroavuudet, kuten esimerkiksi osakeyhtiössä yrittäjän palkkakustannukset näkyvät palkkakuluissa toisin kuin yksityisen elinkeinoharjoittajan osalta yrittäjän palkkakustannuksia ei näy.
Krista Vettenranta, KTM, BBA